Ezt a receptet hetekig néztem, és tudtam, hogy párom, Gábor születésnapjára el szeretném készíteni. Nagyon dekoratívak, és természetesen a szív formán túl alkalmas bármilyen ünnepre, akár karácsonyi, húsvéti formákkal is. Ennek a receptnek viszont lévén, hogy a díszítése tömény cukorból készül, inkább a külleme fog meg majd jobban, mint az íze! :) Bár Keresztlányom örömmel ropogtatta, és szerinte nagyon finom, Nekem azért túl édes.
Az ötlet innen jött.
Nézd meg a videót, sokat fog segíteni az elkészítésben! :)
Kedvenc mintám |
Készíts egyszerű linzertésztát, lehetőleg olyan receptből, aminek a tésztája nem fújódik fel - ez azért fontos, hogy a kívánt formáját sütés után is megtartsa.
Linzer recept:
-30 dkg liszt
-20 dkg vaj
-10 dkg porcukor
-1 db tojássárgája
-1 cs vanillincukor
-1 kk sütőpor
A száraz hozzávalókat egy tálban keverd el, majd azt morzsold el a puha margarinnal vagy vajjal, ezután add hozzá a tojássárgáját. Hűtőben fóliába tekerve álljon fél-1 órát (de minimum míg elkészíted a díszítő mázat). Ne gyúrd sokáig, amikor egységesen eloszlattad a hozzávalókat állagát tekintve, készen van. Kezed melegétől, mivel margarinnal dolgozol, a hűtés előtt lágyabbnak fog hatni. Tehát ne aggódj, hogy laza a tésztád, lisztezd be a deszkád formázás előtt, és hűtés után könnyebben bánsz majd vele.
Előmelegített sütőben, 160-170 °C között kb. 10 perc alatt aranybarnára sül. Hagyd hűlni, addig ne mozgasd, és ne tegyél rá mázat sem.
Díszítő máz, ún. 'Glazúr' recept:
-50-60 dkg porcukor
-3 tojásfehérje
-1 ek ecet
A tojásfehérjét a fele porcukorral együtt, habverővel fel kell verni. A kívánt állag eléréséhez fokozatosan keverve add hozzá a többi cukrot plusz az ecetet, ami a fixálja. Ha színezni akarod - én por állagú ételfestéket használtam - porciózd annyi felé, ahány színnel dolgoznál, keverd bele a festéket, a többi a fantáziádra van bízva. Amit épp nem használsz, takard le, mert levegőn szárad, és bizony nagyon gyorsan. :) Nyomózsákba téve a kívánt kinyomó fejjel, nagyon sok minta készíthető.
Ügyesen! :) A.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése