A leveles tésztával nagyon szeretek dolgozni. Annyi a dolgom vele, hogy kiveszem a fagyasztóból - ahol természetesen mindig van 1-1 darab, kibontom a csomagolást, esetleg ketté vagy négybe vágom függően attól, hogy mit készítek belőle. Kicsit várok, hogy kiolvadjon, és kezdődhet a móka! :)
A leveles tésztában nem is az egyszerűségét kedvelem leginkább, bár sok háztartás barátja is lehet emiatt, ám én az ízéért vagyok oda, és az állagáért. :) Felhasználásának a képzeleted, a pénztárcád, vagy az, hogy épp mi van a hűtődben, kb. ennyi szabhat határt, de valójában pedig semmi!
Sós vagy édes, de isteni!
Elsőnek mutatok egy családi kedvencet, amit csak úgy hívunk: Virslis. Garantáltan az asztalon van ünnepkor, ha vendég érkezik, de gyakran "unalmas" délutánokra, hosszabb autóutakra is készítünk.
Nem kell hozzá más, mint:
- egy csomag leveles tészta,
- virsli 1 csomag,
- kecsap, mustár
- szezámmag és/vagy sajt
- egy tojás a kenéshez
- pici liszt
Elkészítés:
A virslishez a leveles tésztát négy részre szoktam vágni, így kisebb darabokban könnyebben ki is olvad, de az elkészítést is megkönnyíti, például nyújtáskor. Tehát egy darabot/csíkot lisztezett deszkára teszek, kb. fél centi vastagra nyújtom. A kinyújtott tésztacsíkokat felkockázzuk. A kockák közepére teszek egy pötty kecsapot és/vagy mustárt, majd átlósan ráteszek egy virslit.
(Én egy csomag virslit használok. Egy szálat három részre vágok, és a három részt még hosszában is félbe vágom. Így egy csomag virsliből 24 db harapnivalóval tudok tervezni, ami körülbelül megfelel a leveles tésztából vágott kockák számával.)
Azért teszem a virslit átlósan a tésztakocka két füléhez, hogy a másik két fület áthajtva a virslin, alul összecsípjem. Így alkottam egy kiflit, ami ráadásul nem is fog szétjönni amikor a tészta szépen sül és kel, mivel az alul összecsípett fülek egyben tartják.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, tetejét tojással megkenem. Sajttal és/vagy szezámmaggal szórjuk meg, majd magas hőfokon süssük aranybarnára.
Sütődtől függően 180-200 °C-on, 15-25 perc alatt kész.
(Ha még nem dolgoztál leveles tésztával! Tipp: Arra figyelj, hogy semmi esetre se gyúrd össze, hisz ennek a tésztának a lényege, hogy függőleges irányban fog feljönni, megkelni. Ha összegyúrod, vagy elforgatod, nem lesz az igazi. Hajtogatni persze ér! :) )
Sikeres ügyeskedést! :) A.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése