Most a pizzát mutatom Nektek! :)
Én általában egyszerre két pizzát szoktam sütni. A feltétek mennyiségét eszerint értsd.
Hozzávalók:
Tésztához:
-búzafinomliszt
-rétesliszt /fele- fele/
-1,5 dl olaj
-1,5 dl tej
-1 élesztő
-1 tk só
-1 kk cukor
Tipp: Ha szeretsz fűszeresen étkezni, már a tésztába is tehetsz egy-egy teáskanálnyi oregánót és/vagy bazsalikomot.
Elkészítés:
Hogy mennyiségek szempontjából leegyszerűsítsem ezt a receptet, a tésztához egy nagyobb, kb. 3 dl-es bögrét használtam mérceként. A bögrét félig öntöttem tejjel, melyet meglangyosítottam mikróban. Ebbe belemorzsoltam az élesztőt, tettem hozzá egy kk cukrot és vártam míg felfut. Ezután fogtam egy nagyobb tálat, abba beleöntöttem fél bögre olajat, majd a már felfuttatott élesztős tejet. Ehhez hozzáadtam fél bögre rétes-, és fél bögre búzafinomlisztet, valamint 1 tk sót.
Az eredmény egy alapanyagaiban összeállt massza, ám ez még nem a nekünk kellő állagú tészta.
Így ha ezt összekeverted, tegyél hozzá további negyed bögre búza-, és negyed bögre réteslisztet. A tésztád akkor jó, ha szépen elválik az edény falától, már nem ragad a kezedre, és laza, lágy állagú, de mégis egyben van! :)
Amennyiben úgy érzed/látod, hogy ezt az állagot nem érted el, tegyél hozzá még lisztet, de mindig csak kis adagokban (pl. +1 negyed bögre). Sokat próbálkoztam tésztákkal, lett vékonyabb, vastagabb, keményebb és puhább, de egyet megtanultam: sosem öntök hozzá egyszerre sok lisztet, mert ha túl kemény a tésztám, akkor abból lágyabbat csinálni már-már művészet.
Készítettem Neked videót róla:
Ha ez az állag megvan, fedd le egy konyharuhával a tálad, és tedd langyos helyre a tésztád kelni. Én vagy beindítom a sütőt pár percre, (de utána le is kapcsolom,) épp hogy csak langyos meleg legyen benne, vagy ugyan ezt mikróval, és így teszem be a tésztát. 25-30 perc alatt kel annyit, ami Neked elegendő, és ez idő alatt elő is készítheted a szószt, valamit a feltéteket.
Ha a tésztád szépen feljött, jó levegős, akkor gyúrd át egyszer. Itt kissé össze fog esni. Nyújtófát nem szoktam használni ennél a lágy, puha tésztánál. A kezeddel el tudod egyengetni. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180°C-on pár perc alatt süsd elő. Nem kell teljesen megsütni, -bár gyorsan kész, de elég csak kicsit megbarnítani a tetejét. Ezután vedd ki, és mehet rá a szósz, valamint a feltétek.
Ha jól dolgoztál igazán lágy, vastag, puha tésztád lesz. Ugyan ez a tésztarecept több liszttel, keményebb tésztát gyúrva, deszkán kinyújtva vékonyabb, ropogós tésztát eredményez.
Szósz:
-1 doboz sűrített paradicsom (150 g-os elég lesz)
-kecsap
Feltétek:
-1 doboz sűrített paradicsom (150 g-os elég lesz)
-kecsap
A szószhoz szintén a már említett bögrét használtam. A sűrített paradicsomhoz legalább ugyan annyi mennyiségű kecsapot tegyél, vagy kicsit többet. Körülbelül fél bögrényi szószod legalább legyen a két pizzához!
Tipp: Felejtsd el a pizzakrémet! Próbáld ki így, és ne abból indulj ki, hogy a paradicsom sűrítmény magában nem a legfinomabb. Ételekbe főzve, a pizzán a feltétekkel együtt, szerintem sokkal finomabb mint egy bolti pizzakrém, vagy netán a sima kecsap! Fűszerezheted, de ha elhagyod akkor is isteni lesz a végeredmény! :)
Feltétek:
Mondhatom, hogy ízlés szerint! Én legalább 3 közepes fej vöröshagymát félbe vágok, és félkörökben vékonyra szeletelem. Szoktam venni egy csomag sonkát és egy csomag szalámit, de persze játszik a szeletelt bacon is. Egy doboz kukorica, és trappista sajt, vagy mozzarella, abból pedig jó sok! :) Paradicsom, erős paprika, minden jöhet ízlésed szerint.
Ha mindent felpakoltál rá ami szem-szájnak ingere, és a sajtot is ráreszelted, dobd vissza a sütőbe ugyan azon a hőfokon. Mire a sajt ráolvad/megpirul, kész is! :)
Jó étvágyat hozzá! :) A.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése